Город

Ви робите величезну помилку, якщо їсте часник так. Як треба, а як ні – розповідаю думку фахівців

Впевнена, що вже ні для кого не стане новиною і відкриття істини чудодійних властивостей часнику.

Але ось між нами, споживачами, є одна різниця: одні його шалено люблять за особливий смак, пікантність, пряність, а другі – за корисні властивості. І вже на цьому етапі буде різниця між тим, хто його їсть.

Не знали? Тоді я вам зараз розповім.

Інформація носить ознайомлювальний характер. З усіх питань здоров’я необхідна очна консультація фахівця. Не займайтесь самолікуванням!

Часник володіє масою корисних властивостей, що обумовлено його унікальним і цінним хімічним складом:

  1. весь спектр вітамінів групи В (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В7, В9, В12),
  2. С – аскорбінова кислота,
  3. жиророзчинні – Е, Д, К,
  4. бета-каротин,
  5. вітамін U,
  6. мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, йод, мідь, селен, фтор, цинк та багато інших,
  7. білки і амінокислоти,
  8. жири та жирні кислоти,
  9. стероли,
  10. вуглеводи,
  11. пуринові основи.

Вкрай мало рослинних продуктів, які можуть похвалитися подібним складом. Багато корисного, але відрізняється від інших тим, що в складі має алліцин – органічна сполука, сульфоксид, що утворюється при механічному руйнуванні клітин часнику, володіє бактерицидною та фунгіцидною дією. Саме за рахунок алліцина часник прийнято називати природним антибіотиком.

Чому і для чого їдять часник цілим і натщесерце?

Послідовники народної медицини вважають, що саме вживання часнику на голодний шлунок сприяє максимальному засвоєнню корисних речовин і приносить тільки користь. Кажуть, що цей спосіб вживання зміцнить імунітет, налагодить травлення і позбавить від багатьох проблем зі здоров’ям. Але так само варто розуміти, що в кожній бочці меду є і ложка дьогтю.

Кому не варто налягати на часник?

  • буквально “розпалює” апетит,
  • може викликати проблеми неврологічного характеру – напад эпилепсиии, запаморочення, головний біль, за рахунок сульфанила у складі (гідроксильний іон, який проникає в кров і мозок, є отруйним для вищих ссавців),
  • порушення зі сторони ШКТ – нудота, біль в епігастрії, печію,
  • сильний алерген,
  • з особливою обережністю вживати дітям, підліткам і вагітним жінкам,
  • при захворюваннях печінки і нирок не рекомендується до вживання.

Правила вживання часнику

У складі овоча так само є агресивні для слизових компоненти. Саме тому вживати його на голодний шлунок – велика помилка.

А якщо проковтувати цілком не буде досягнута мета – отримання і засвоєння поживних і корисних речовин.

Щоб отримати всю користь від часнику, потрібно пам’ятати 3 важливих правила:

правило 1: для того, щоб алліін “перетворився” в алліцин, потрібно його “випустити” і з’єднати з киснем. Якщо говорити простою мовою – потрібно подрібнити часник;

правило 2: дати подрібненого часнику постояти в такому вигляді 10-15 хвилин. Це важливо!

правило 3: всі корисності підуть, якщо термічно обробити часник. Тому його потрібно їсти в сирому вигляді. А якщо додаєте в страви, то вже трохи охолоджені або в самому кінці готування.

І тут треба зрозуміти, яку мету ви переслідуєте, повністю засвоїти корисні речовини з часнику, або отримати смачне і ароматне блюдо.

Якщо перше – то тільки сирий, якщо друге – то можна і обсмажити/запекти.

Як позбутися від неприємного запаху

1. перед вживанням часнику пожувати листочок м’яти,

2. щіпка меленої кави або розгризти кавове зерно,

3. перед тим, як з’їсти часник, варто випити півсклянки води, і в цьому випадку запах буде вже не таким різким,

4. пів склянки молоко так само нейтралізують запах часнику.

Багато фахівців упевнені, що часник є першокласним засобом в медицині, косметології та дерматології, але при його вживанні важливо знати міру! !

А головне, якщо у вас є діагностовані захворювання, при яких не рекомендують цей овоч, прислухайтеся. Важливим стане ще відстеження своєї реакції на часник.

Я дуже люблю часник, але знаю, що мені протипоказано його їсти в сирому вигляді. Порушення сос якщо сторони ШКТ не змусять себе чекати. Тому мій варіант – це додавання його в самому кінці приготування їжі.

Сподіваюся, ви вже зрозуміли, що проковтування цілого зубки часнику не несе в собі терапевтичного ефекту. Але користь овоча справді велика! ! Потрібно просто правильно його є!

Будьте здорові!