Ви робите величезну помилку, якщо їсте часник так. Як треба, а як ні – розповідаю думку фахівців
Впевнена, що вже ні для кого не стане новиною і відкриття істини чудодійних властивостей часнику.
Але ось між нами, споживачами, є одна різниця: одні його шалено люблять за особливий смак, пікантність, пряність, а другі – за корисні властивості. І вже на цьому етапі буде різниця між тим, хто його їсть.
Не знали? Тоді я вам зараз розповім.
Інформація носить ознайомлювальний характер. З усіх питань здоров’я необхідна очна консультація фахівця. Не займайтесь самолікуванням!
Часник володіє масою корисних властивостей, що обумовлено його унікальним і цінним хімічним складом:
- весь спектр вітамінів групи В (В1, В2, В3, В4, В5, В6, В7, В9, В12),
- С – аскорбінова кислота,
- жиророзчинні – Е, Д, К,
- бета-каротин,
- вітамін U,
- мінеральні речовини: калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, йод, мідь, селен, фтор, цинк та багато інших,
- білки і амінокислоти,
- жири та жирні кислоти,
- стероли,
- вуглеводи,
- пуринові основи.
Вкрай мало рослинних продуктів, які можуть похвалитися подібним складом. Багато корисного, але відрізняється від інших тим, що в складі має алліцин – органічна сполука, сульфоксид, що утворюється при механічному руйнуванні клітин часнику, володіє бактерицидною та фунгіцидною дією. Саме за рахунок алліцина часник прийнято називати природним антибіотиком.
Чому і для чого їдять часник цілим і натщесерце?
Послідовники народної медицини вважають, що саме вживання часнику на голодний шлунок сприяє максимальному засвоєнню корисних речовин і приносить тільки користь. Кажуть, що цей спосіб вживання зміцнить імунітет, налагодить травлення і позбавить від багатьох проблем зі здоров’ям. Але так само варто розуміти, що в кожній бочці меду є і ложка дьогтю.
Кому не варто налягати на часник?
- буквально “розпалює” апетит,
- може викликати проблеми неврологічного характеру – напад эпилепсиии, запаморочення, головний біль, за рахунок сульфанила у складі (гідроксильний іон, який проникає в кров і мозок, є отруйним для вищих ссавців),
- порушення зі сторони ШКТ – нудота, біль в епігастрії, печію,
- сильний алерген,
- з особливою обережністю вживати дітям, підліткам і вагітним жінкам,
- при захворюваннях печінки і нирок не рекомендується до вживання.
Правила вживання часнику
У складі овоча так само є агресивні для слизових компоненти. Саме тому вживати його на голодний шлунок – велика помилка.
А якщо проковтувати цілком не буде досягнута мета – отримання і засвоєння поживних і корисних речовин.
Щоб отримати всю користь від часнику, потрібно пам’ятати 3 важливих правила:
правило 1: для того, щоб алліін “перетворився” в алліцин, потрібно його “випустити” і з’єднати з киснем. Якщо говорити простою мовою – потрібно подрібнити часник;
правило 2: дати подрібненого часнику постояти в такому вигляді 10-15 хвилин. Це важливо!
правило 3: всі корисності підуть, якщо термічно обробити часник. Тому його потрібно їсти в сирому вигляді. А якщо додаєте в страви, то вже трохи охолоджені або в самому кінці готування.
І тут треба зрозуміти, яку мету ви переслідуєте, повністю засвоїти корисні речовини з часнику, або отримати смачне і ароматне блюдо.
Якщо перше – то тільки сирий, якщо друге – то можна і обсмажити/запекти.
Як позбутися від неприємного запаху
1. перед вживанням часнику пожувати листочок м’яти,
2. щіпка меленої кави або розгризти кавове зерно,
3. перед тим, як з’їсти часник, варто випити півсклянки води, і в цьому випадку запах буде вже не таким різким,
4. пів склянки молоко так само нейтралізують запах часнику.
Багато фахівців упевнені, що часник є першокласним засобом в медицині, косметології та дерматології, але при його вживанні важливо знати міру! !
А головне, якщо у вас є діагностовані захворювання, при яких не рекомендують цей овоч, прислухайтеся. Важливим стане ще відстеження своєї реакції на часник.
Я дуже люблю часник, але знаю, що мені протипоказано його їсти в сирому вигляді. Порушення сос якщо сторони ШКТ не змусять себе чекати. Тому мій варіант – це додавання його в самому кінці приготування їжі.
Сподіваюся, ви вже зрозуміли, що проковтування цілого зубки часнику не несе в собі терапевтичного ефекту. Але користь овоча справді велика! ! Потрібно просто правильно його є!
Будьте здорові!