Пряжені пиріжки з картоплею і цибулею + біляші. Рецепт простого і смачного тіста
Даний рецепт вважається споконвічно російською. На Русі пиріжки не смажили, а «пряжили» – готували наполовину занурені в масло. Отакий наш варіант фритюру. Але у фритюрі продукт занурюється в масло повністю, тоді як тут пряженец стикається з дном під час смаження, і занурений в олія лише наполовину.
Тісто для цих пряжених пиріжків не містить молочних продуктів, тому цей рецепт можна по праву вважати пісним, якщо ви не будете використовувати у начинці продуктів тваринного походження. Начинити такі пиріжки можна картоплею з грибами, яйцями з цибулею, повидлом, м’ясом або печінкою, в залежності від ваших уподобань. Єдина умова – начинка не повинна бути занадто рідкою.
Пряжені пиріжки з картоплею і цибулею, соковиті біляші
Мої пиріжки з картоплею і цибулею, біляші)
Інгредієнти:
Тісто:
- 2 склянки теплої води (30 градусів)
- Пакетик сухих дріжджів
- Цукор – 2 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Рослинне масло – трохи більше 1/2 склянки
- Борошно – 5 склянок
- Рослинна олія для смаження (приблизно склянку)
- Начинка-картопля-цибуля:
- Картопля – 800 г
- 2 цибулини
- Вершкове масло – 50 г
- Сіль за смаком
- Начинка для біляшів:
- Свино-яловичий фарш – 400 г
- Вода – 150 г
- 1 велика цибулина
- Сіль і спеції за смаком
Інгредієнти для тіста вказані на 24 пиріжка. У мене буде 12 пиріжків і 12 біляшів. Замість солі в картоплю я використовувала універсальну приправу, у фарш – приправу для фаршу і трохи суміші пряних перців.
Починаємо готувати тісто. Для початку поставимо в мисці опару. У дві склянки ледве теплої води додаємо цукор, розмішуємо. Додаємо дріжджі, розмішуємо і залишаємо на 15 хвилин. Забула з
5 склянок борошна просіваємо і з’єднуємо з опарою. Потім додаємо рослинне масло (трохи більше половини склянки). Важливо не допустити зіткнення дріжджів з маслом, тому масло вмішуємо вже в кінці.
Накриваємо тісто плівкою (або рушником) і залишаємо на півгодини.
Вимішуємо тісто до гладкості і знову відправляємо під плівку на півгодини.
За півгодини обминаємо тісто ще раз, і залишаємо ще на півгодини. Далі ми вже будемо ліпити наші пиріжки і біляші.
Поки тісто підходить, у нас купа часу, щоб зайнятися начинкою. Почнемо з начинки для пиріжків. Дві великі цибулини нарізаємо дрібним кубиком.
Обсмажуємо на половині вершкового олії до рум’яного кольору. Важливо, щоб цибуля добре карамелізувалась, в такому стані він стає на смак майже як гриби – дуже смачний і ароматний! Чим більше цибулі, тим краще – не соромтеся)
Картоплю відварюємо до готовності, зливаємо ВСЮ рідину і розминаємо м’ялкою в пюре. Додаємо цибулю, вершкове масло, перемішуємо. Начинка повинна вийти щільною. Знову забула з
Приступаємо до м’ясної начинки. Для фаршу цибулю натираємо на дрібній тертці, або пробиваємо блендером. Солимо і перчимо за смаком. У мене фарш готовий, з домашнім смачніше, так, я знаю)
Додаємо воду і ретельно перемішуємо наш фарш. Вода необхідна для соковитості.
Пора починати начиняти пиріжки і біляші. Злегка змащуємо стіл рослинним маслом. Тісто розділимо на дві половини, потім кожну ще навпіл і т. д. З кожної половини первісної повинно вийти приблизно по 12 рівних частин. Разом – 24 заготовки.
Формуємо майбутній пиріжок, розкачати тісто по долоньці, скалка нам тут не потрібна.
Кладемо начинку, не шкодуємо.
Защипуємо краю і кладемо на змащений олією стіл защипами вниз.
Повторюємо процедуру 12 разів.
Біляші формуємо за схожим принципом. Тільки круглими.
Тут з начинкою важливо не переборщити – фарш сирий, не ризикуйте.
Формуємо 12 беляшіков і складаємо защипами вниз.
Наші заготовки готові. До речі, поки ліпіть, поставте на середній вогонь розігріватися рослинне масло. Сковорідка повинна бути глибокою і товстостінної. В ідеалі – чавунної. Масла наливаємо приблизно 2 див.
Починаємо смажити пиріжки (так як їх ми ліпили першими, вони вже расстоялись).
Начинка у пиріжки вже готова, тому нам потрібно тільки домогтися золотавості.
Приготуйте паперові рушники, щоб позбавити пиріжки від зайвого жиру. Ось такі красені виходять, так і просяться в рот, правда? Так, удар по підшлунковій, але іноді можна.
У розломі:
Тепер настав час приступати до смаження біляшів. Їх смажимо по 4-5 хвилин з кожного боку, щоб фарш не був сирим. Готово!
У розрізі:
Я готую таке не частіше пари раз у рік, все-таки дуже багато олії, це зовсім не корисно. Але як смачно! Просто пальчики оближеш)) Любите смажені пиріжки? З якою начинкою? Діліться у коментарях! Мені ще подобається варіант з повидлом, і з картоплею і сосисками.