Кулінарія

Помідори “по-корейськи”. Не тільки їмо все літо, але й на зиму навчилася закручувати.

Багатьом знайомий рецепт помідор “по-корейськи”, але не багато хто знає, що цей смачний салат дуже легко заготовити на зиму. І він відмінно збережеться хоч до наступного літа і дуже порадує взимку.

Нам цей салат сподобався відразу, як тільки я його вперше приготувала. Смакота незвичайна! Все літо він присутній на всіх наших пікніки, шашлики та інших заходах, так і просто в буденні дні.

Під час застіль чоловіки, як правило, виловлюють смачні, просочені шматки маринадом помідор, ну а ми, “дівчатка”, наплювавши на всі пристойності і на красиві фігури теж, наливаємо собі соусу-сиропчика і просто макаємо в нього білим хлібцем. М-М-м! Захват!

А ще мені цей салат подобається тим, що в нього йде відразу 2 кг помідор! Думаю, городники мене зрозуміють. У всіх любителів вирощувати томати рано чи пізно настає момент, коли ніжно виплекані помідорчики буквально переходять в атаку і починають так “дякувати” дбайливого господаря, що той просто не знає, куди від них подітися! А саме: встигати дуже швидко і відразу!

А вдома вже всі наїлися, простими салатиками нікого не здивуєш, а про те, щоб просто з’їсти помідорки, й мови немає: на них вже ніхто і дивитися не хоче! А томати все спіють і спіють!

Так ось салат “по-корейськи” з’їдається завжди: вже дуже він смачний та ароматний. А ще його безсумнівний плюс в тому, що він може стояти в холодильнику хоч тиждень, і з кожним днем його смак робиться тільки краще!

Єдине, чим не подобався мені раніше цей рецепт, так це тим, що з’їдати помідори “по-корейськи” варто було все-таки найближчим часом. І ніде я не могла знайти рецепту, як заготовити їх на зиму. Вірніше, рецепти. звичайно, є, але склад і спосіб приготування зовсім інші. А мені хотілося саме цей салат, наш коханий!

І минулого літа я вирішила ризикнути і законсервувати помідори на свій страх і ризик. Все відмінно вдалося! Взимку салатик пішов на “ура”. Зберігся і чудовий смак і чудовий літній аромат. Ні одна баночка не “вибухнула” і не зіпсувалася. І я дуже пошкодувала, що закрутила зовсім небагато. В цьому році буду заготовляти вже цілеспрямовано.

А оскільки все перевірено, із задоволенням розповім і вам.

Але на початку – сам рецепт помідорів “по-корейськи”. В оригіналі він йде, як рецепт швидкого споживання. Тому відразу уточню: якщо салат передбачається вжити найближчим часом, помідори можна брати будь-які, і дуже стиглі, і м’які. А якщо будемо влаштовувати на зиму, томати краще взяти щільніше і не перестиглі.

Продукти:

Томати 2 кг

Перець болгарський 2 шт (великий)

Часник 2 головки

Зелень – хороший пучок.

Рослинна олія 100мл (10 ст. л. )

Цукор 3-4 ст. л.

Сіль 2 ст. л.

Червоний мелений перець 0,5 ч. л. (можна більше або менше)

Оцтова есенція 1ч. л. (повна)

Коріандр мелений – за бажанням.

З приводу зелені. Я беру петрушку і базилік. Але можна додавати і будь-яку іншу: кріп, кінзу, селера. Єдино, якщо салат готується на зиму, я б утрималася від кропу. При консервації він дещо змінює смак і запах, на мій погляд, не в кращу сторону. Але це – лише моя думка.

Приготування:

Помідори помити, вирізати плодоніжки, розрізати на 4 частини. А якщо дрібні – то й зовсім на половинки.

Тепер займемося соусом.

Очищаємо часник, болгарські перчики, готуємо зелень. Промиваємо. Зелень краще обсушити за допомогою чистого рушники.

Нарізаємо всі довільно.

Тепер все разом: часник, зелень, перець подрібнюємо в процесорі або пропускаємо через м’ясорубку. У нас вийде така собі “кашка”.

Додаємо в неї цукор і сіль, перемішуємо, щоб вони почали розчинятися.

Всипаємо мелений перець. Я ще обов’язково додаю коріандр, але це вже за смаком. Вливаємо олію і чайну ложку оцтової есенції. Не бійтеся перестаратися з оцтом, я вливаю навіть більше, вказаної кількості на наш смак – замало.

Гарненько перемішуємо соус.

Беремо глибоку чашку або каструлю (обсяг не менше 3л). На дно викладаємо третю частину помідорів. І поливаємо. промазуємо зверху соусом (теж третя частина).

Тепер викладаємо ще третина помідорів, промазуємо соусом. Потім помідори, що залишилися, і залишився соус.

Накриваємо тарілкою і притискуємо, щоб виділився сік і прикрив всі помідори.

Прибираємо чашку в холодильник. Салату потрібно настоятися хоча б 2-3 години. Але якщо дати постояти довше, буде смачніше – перевірено. Я роблю з вечора, а їмо на наступний день. Хоча бувало, що ми і взагалі не давали салату настоятися: перемішували все і їли відразу: теж смачно! Але тоді слід трохи зменшити сіль, цукор і оцет. Але краще, звичайно, дати настоятися і промаринуватися.

Перед вживанням розмішуємо салат і подаємо до м’яса, картоплі, макаронів і т. д. Або просто їмо зі свіжим білим хлібцем, а можна і без нього.

Як заготовити на зиму.

Робимо все точно також. Тільки наполягати салат вже не потрібно: настоїться в банках.

Приготовані помідори перемішуємо з соусом. Розкладаємо у чисті банки. Салату вистачає рівно на 4 півлітрові баночки, або на 3 банки по 0,6 л плюс остаточек, щоб просто поїсти.

Беремо високу каструлю. На дно кладемо м’яку серветку. Ставимо банки з салатом, накриваємо кришками (можна використовувати і гвинтові). У каструлю наливаємо ХОЛОДНУ воду до плічок банок. Ставимо на вогонь.

Доводимо до кипіння. З моменту закипання стерилізуємо 0,5 банки 7-8 хвилин, а 0,6 банки – 10хвилин. Акуратно виймаємо банки по одній і закатуємо (закручуємо). Укутувати не потрібно. Просто охолодити при кімнатній температурі і прибираємо в підпідлогу.

При кімнатній температурі я зберігати не пробувала, але думаю, якщо врахувати кількість цукру, солі і оцту в складі, банки цілком збережуться і в коморі. Але на 100% гарантувати не можу.

Ну, а якщо ви ще не пробували цей салат, дуже рекомендую спершу спробувати його в оригіналі: не законсервованим, а просто добре настоявшимся. Не пошкодуєте!

А я бажаю всім вдало заготовити вирощені овочі на зиму. Боротьбу за врожай ми вже витримали, тепер потрібно витримати боротьбу з урожаєм! Впораємося, не в першій!

Чекаю ваших коментарів, рад, доповнень!

Прошу вибачення за якість