Літо – пора вітамінів: як правильно вибрати черешню
У літні місяці лікарі радять більше їсти ягід і фруктів, поповнюючи запас вітамінів і зміцнюючи здоров’я. В даний час ринок пропонує великий вибір черешні. Експерти розповіли, як вибрати солодку і безпечну для здоров’я ягоду.
Фото: здорове харчування. рф
Фахівці на порталі Здорове харчування. рф , що черешню потрібно купувати лише там, де якість ягід регулярно контролюють. Майже на кожному великому ринку працює спеціальна лабораторія, де перевіряють якість представленої продукції. Покупець має право отримати інформацію від продавця про місце і умови вирощування ягід. Документи продавець повинен надати споживачеві на першу вимогу. Купувати ягоди на стихійних ринках або з рук» не слід.
Які ягоди вибирати
У якісних ягід шкірка чиста, гладка, з глянцевим блиском, на них немає вм’ятин і тріщин. Якщо поверхня черешні матова, не блискуча, то ягоду зривали досить давно. У гарних ягід м’якоть щільна і пружна. М’які на дотик черешню можна вважати перезрілої або зіпсованою.
Краще вибирати ягоди з плодоніжкою – без неї утворюється доступ для бруду і мікробів. У свіжої черешні плодоніжка еластична, зеленого кольору. Суха і потемніла плодоніжка свідчить про те, що ягоду довго зберігали. Смак ягоди залежить від її сорту і забарвлення. Жовта і рожева черешня зазвичай більш ніжна і водяниста, її смак не яскравий, зазвичай це кисло-солодкі ягоди. Темна черешня, як правило, більш солодка.
Самі смачні ягоди бувають у розпалі сезону – до середини липня. Саме в цей період ягоди максимально корисні. Ранні сорти відрізняються менш насиченим смаком, а в кінці сезону багато ягоди перестигають.
Як правильно мити черешню
На ягоди впливають сонце, дощ, а також пил, гази, хімічні речовини, личинки комах і збудників інфекційних захворювань. Тому ягоди перед тим, як подати на стіл, потрібно добре мити. Так ви видалите з них не тільки видимі забруднення, але і отрутохімікати, які могли залишитися після обприскування дерев. Від немитої черешні можна отримати отруєння, ротавірусну інфекцію, сальмонельоз, гельмінтоз.
Мити черешню потрібно в друшляку під струменем проточної води. Вода повинна бути холодною, окріп і мило не потрібні.
Як зберігати черешню
Якщо ягоди не з’їдені відразу після покупки, їх потрібно зберігати в холодильнику – краще в паперовому пакеті чи в пластиковому контейнері. Приготовлені для зберігання ягоди не варто мити і очищати від черешків – так термін зберігання буде довше. Черешню краще складати окремо від яблук і бананів, інакше ягоди швидко псуються.
Користь черешні
Черешня – не тільки смачна ягода, але і вельми корисна. Вона відрізняється своїм збалансованим складом і невисокою калорійністю (50-56 ккал на 100 г). Черешня багата аскорбінкою (100 г ягід покриває майже 20% від добової потреби, калієм, магнієм, фосфором, залізом. У ній більше клітковини, ніж у персиках і абрикосах. Червоні і бордові сорти містять більше вітаміну А і заліза, рожеві – вітаміну С, білі рідше викликають алергію.
Ягоди корисні страждають артеріальною гіпертензією, анемією, запорами, тим, хто хоче схуднути. З плодоніжок черешні роблять корисний відвар: заварюють по 8-10 шт. на чашку і п’ють як чай. Такий напій відомий сильну сечогінну дію, виводить сечовину і урати (солі сечової кислоти), допомагає від набряків, при подагрі, водянці, сечокам’яної хвороби і сечокислому діатезі, гіпертонії.
Мінуси черешні
Вживання черешні понад міру (більше 300-400 г) загрожує діареєю. Солодкі ягоди не варто їсти діабетикам. Не варто також їсти ягоду відразу після їжі через можливе газоутворення. Черешня також протипоказана тим, хто страждає гастритом гострого типу з підвищеною кислотністю. Дітям до 2 – 3 років можна пропонувати лише ягоди без кісточки.
Читайте матеріал в