Город

Баклажани. Нюанси посіву та вирощування баклажанів які гарантують успіх. Для початківців

Добрий день, дорогі друзі, садівники і городники! Вітаю вас на каналі “Дачні історії”.

Баклажани, або синенькі, як їх називають в південних регіонах, – це популярний овоч, який вирощується повсюдно. У середній смузі і на півдні баклажани визрівають навіть у відкритому грунті, в північних регіонах їх вирощують у теплицях.

https://vk. com/photo-159774511_457246010

1. Коли сіяти баклажани на розсаду.

Баклажан – це теплолюбива культура з досить тривалим терміном вегетації. Розсаду баклажанів рекомендується висаджувати у віці 60-70 днів, до цього терміну додамо дві-три тижні, які підуть на проростання насіння. При зворотному відліку від строків висаджування розсади в конкретному регіоні ми отримуємо терміни посіву на початку, середині або наприкінці лютого. Більш пізні, березневі, посіви баклажанів не мають особливого сенсу, оскільки рослини просто не встигають проявити свій потенціал.

https://vk. com/photo-159774511_457246011

Передпосівна обробка насіння. Насіння баклажанів відносяться до туговсхожого. При посіві сухого насіння перші сходи можуть з’явитися через 20-25 днів. Тому досвідчені городники роблять всілякі методи передпосівної обробки насіння, щоб прискорити їх проростання.

Способів стимуляції насіння безліч, у кожного садівника є свої улюблені, перевірені роками методи. Хтось замочує насіння в соку алое, щоб знезаразити їх і прискорити появу сходів. Інші віддають перевагу препаратам на основі гумінових кислот, які показують хороші результати на перших етапах розвитку насіння і сіянців. Треті вдаються до “важкої артилерії”, застосовуючи хімічно синтезовані гормони росту, такі як “Епін” або препарати з гіббереліном.

Протруювання насіння баклажанів не буде зайвою, оскільки з насінням передається безліч різноманітних бактерій, які в подальшому призводять до розвитку різних захворювань. Одним з кращих засобів для протруювання насіння можна назвати хлоргексидин. Замочування насіння у цьому аптечному препараті протягом 30 хвилин повністю позбавляє їх від будь-патогенної мікрофлори. В лабораторних умовах хлоргексидин показав набагато кращі результати, ніж марганцівка.

Пророщування насіння. Для проростання насіння баклажанів вирішальне значення має температура. Вона повинна підтримуватися в межах +25-28°С. Для пророщування насіння можна використовувати будь-які контейнери, в які насіння укладаються на вологу тканину, серветку і т. п. Для того щоб насіння не пересихали в процесі проростання, контейнер з насінням тримають закритим, але регулярно провітрюють, щоб не допускати закисання.

Для того щоб домогтися постійного зволоження насіння, але не допустити занурення їх у воду, досвідчені садівники застосовують такий прийом: в контейнер поміщають блюдце догори дном, на нього встилається серветка. Контейнер наповнюється невеликим шаром води, щоб вона не доходила до дна блюдця, але кінці серветки були занурені у воду.

Насіння укладають на вологу серветку, контейнер накривають кришкою. При такому способі можна поставити контейнер з насінням безпосередньо на батарею центрального опалення, не побоюючись пересихання насіння. Періодично, раз в день, контейнер відкривають, щоб забезпечити приплив свіжого повітря.

Посів. Як тільки насіння баклажанів проклюнуться, їх висаджують у зволожений ґрунт, присипаючи невеликим шаром землі. До проростання ящики з висіяним насінням продовжують тримати в теплі.

Баклажани не люблять пересадку, переносять її досить погано, краще відразу сіяти насіння в окремі невеликі ємності. Баклажани розвиваються дуже повільно, тому не має сенсу висаджувати їх у великі склянки, такий обсяг грунту коріння освоять дуже нескоро, і земля буде закисати.

Сходи і зростання. Баклажани не тільки довго сходять, але і ростуть дуже повільно. Від сходів до появи першої пари справжніх листків проходить приблизно два тижні. Ця швидкість зберігається і надалі. Серйозно вплинути на неї неможливо, оскільки це природна швидкість розвитку для цієї культури.

Температура. Єдине, що нам залишається, це створити для баклажанів оптимальні умови, щоб розсада не гальмувала зростання. Температура має вирішальне значення для розвитку розсади баклажанів. При температурі +18-20°С сіянці розвиваються набагато повільніше, ніж при температурі +22-25°С. При температурі нижче +15°С баклажани зупиняються в рості.

Підгодівля. Підживлення розсади баклажанів проводять кілька разів з інтервалом два тижні. Першу підгодівлю проводять, коли на розсаді з’явиться дві-три пари справжніх листків. Полив розсади повинен бути регулярним, помірним.

https://vk. com/photo-159774511_457246008

2. Висадка розсади в грунт

Температура ґрунту. Тепло повинно супроводжувати баклажани протягом усіх стадій розвитку. При висадці розсади значення має не тільки температура повітря, але і температура ґрунту. Баклажани люблять теплу, прогріту грунт. Але це не означає, що їх обов’язково вирощувати в теплиці. У середній смузі на теплих грядках баклажани можуть зростати і у відкритому грунті.

Пристрій теплої грядки. Для пристрою теплої грядки на штик лопати викопується траншея, на дно якої укладається гній або свіжоскошена трава. Зверху їх засипають шаром землі. У процесі ферментації гній або трава починають “горіти”, виділяється тепло, яке зігріває грунт в області коренів баклажанів. Гарного ефекту можна досягти і накрыванием грунту темною плівкою або чорним покривним матеріалом.

3. Вирощування баклажанів в теплиці

При вирощуванні баклажана в теплицях обов’язково її провітрювання протягом дня. При температурі вище +30-32°С і великої вологості пилок квітів стає важкою, що склеюється, запилення не відбувається, і плоди не зав’язуються. Для того, щоб квіти краще запилювалися рекомендується злегка постукувати по гілках баклажана в момент цвітіння, так само, як це роблять з томатами.

Регулярний збір плодів стимулює і подовжує плодоношення, так само, як при зборі огірків або кабачків. Причому плоди краще не зрізати ножем, а скручувати.

https://vk. com/photo-159774511_457246009

4. Шкідники баклажанів

Колорадський жук. Баклажани відносяться до сімейства пасльонових, як і картоплю. Для колорадського жука вони є ласощами, оскільки їх листя більш ніжні, ніж бадилля картоплі. При вирощуванні баклажана у відкритому грунті не забувайте про цю особливість і своєчасно обробляйте рослини інсектицидами або збирати жуків і личинок вручну.

Павутинний кліщ. Павутинний кліщ частіше шкодить баклажанів в теплиці. Уважно оглядайте листя рослин на предмет появи павутинки і комах, щоб вчасно вжити заходів.

https://vk. com/photo-159774511_457246007

Дякую за інтерес до моєї статті.

Шановні читачі, так-як на каналі “Дачні історії” вже вийшло кілька сотень статей, прийнято рішення створити структурований веб архів матеріалів.

Якщо ви хочете поділитися своїм досвідом, застерегти інших дачників від помилок, розповісти про вдалі експерименти, тоді надсилайте свої повідомлення на електронну пошту kanal-sad@mail. ru